7 stvari, ki jih ob prometni nesreči ne smete storiti

Ko ste vpleteni v prometno nesrečo, najprej poskrbite za lastno varnost ter varnost sopotnikov, skušajte pomagati vozniku in potnikom v avtu, s katerim ste se zapletli v nesrečo, ter poskrbite za druge posameznike, ki so morda vpleteni v nesrečo. Vse dogajanje tudi primerno dokumentirajte. Izpolniti morate Evropsko poročilo o nesreči ter fotografirati prizorišče, da lahko kasneje brez težav uveljavljate pravice iz svojega avtomobilskega zavarovanja.

Obstajajo pa tudi stvari, ki jih po nesreči nikakor ne smete storiti – tu jih navajamo sedem.

1. Ne ostanite v avtomobilu, medtem ko kličete na pomoč

Prva stvar, ki jo morate narediti, je umik iz območja nevarnosti. Ker ne veste natančno, v kakšnem stanju je vaše vozilo takoj po nesreči, ga čim prej zapustite, poiščite varno mesto ter nato telefonirajte od tam.

2. Po nesreči ne premikajte vozila

Izjema je, če je to potrebno zaradi varnosti. Takrat vozilo premaknite čim bolj ob rob vozišča, da preprečite nalet prihajajočih vozil in omogočite, da promet normalno steče dalje. Za premikanje oziroma odstranitev vozila bo varno in učinkovito poskrbela vlečna služba, ki jo boste poklicali pozneje.

Pokličete nas lahko 24/7 na +386 31 750 200

3. Ne izpostavljajte se tveganju za poškodbo

Po nesreči ne stojite tam, kjer poteka promet, temveč se umaknite na varno mesto. Tako vi kot ostali potniki vozilo zapustite takoj, ko je to varno, si nadenite odsevne brezrokavnike in se umaknite za varnostno ograjo.

4. Ne izgubljajte živcev

Avtomobilska nesreča ni nikoli prijetna izkušnja, kljub temu pa ni prav dobra ideja, da izgubite živce. Ni pametno, da se glasno jezite na soudeleženega voznika, tudi če je očitno, da je za nesrečo kriv on. S tem ne boste ničesar popravili in nesreče ne boste izbrisali.

5. Ne bežite s prizorišča nesreče

Recimo, da ste vpleteni v nesrečo, ki ni huda. Zaleteli ste se z drugim vozilom, škoda pa je samo majhna. Na prvi pogled tudi nihče ni poškodovan. Lahko torej odidete? Ne smete. Vedno morate ustaviti, preveriti, kako je s soudeležencem v nesreči, nato pa skupaj izpolniti Evropsko poročilo o nesreči.

6. Ne pozabite poklicati 113

Tudi če v nesreči ni nihče poškodovan, je vseeno pametno poklicati policijo. Čeprav se s soudeleženim voznikom dogovorita, da bosta zavarovalnici sami uredili vse in nesreče ne boste prijavili policiji, se recimo lahko zgodi, da soudeleženec nima urejenega avtomobilskega zavarovanja. Klic na policijo vam to tveganje prihrani.

7. Ne zapletajte se v diskusije

Ko se zgodi prometna nesreča, v katero je vpleteno drugo vozilo, ste tako vi kot soudeleženec pod stresom. Obrambna drža je zato običajna, še posebej takrat, ko je na prvi pogled težko določiti, kdo je v resnici kriv.  Namesto tega, da se zapletate v diskusije o krivdi, ohranite čim mirnejšo kri ter skupaj s soudeležencem izpolnite Evropsko poročilo o nesreči.

Avtovleko Čepon pokličite na 01 750 20 00

Pridemo takoj – 24 ur na dan, vse dni v tednu!