Kako pravilno izpolniti evroposko poročilo ob slučaju nesreče?

Evropsko poročilo o prometni nesreči služi temu, da si v njem oba udeleženca nesreče izmenjata bistvene podatke. S svojo vsebino bistveno pomaga pri reševanju primera, ključno pa je, da je izpolnjeno pravilno, saj se tako postopki ugotavljanja okoliščin poenostavijo.

Poročilo dobite ob sklenitvi avtomobilskega zavarovanja, najbolj priporočljivo pa je, da ga imate vedno pri sebi v vozilu.

Koliko izvodov je potrebnih

Za dve udeleženi vozili uporabite en komplet Evropskega poročila o prometni nesreči , ki ga sestavljata dva izvoda – original in kopija. Poročilo vsebuje stolpca A in B, vsak o njiju je namenjen enemu vozilu. Pri izpolnjevanju ni pomembno, katero vozilo se vpiše v kateri stolpec.

Bodite temeljiti pri opisu

Poročilo vsebuje tri stolpce, ki jih morate s soudeležencem izpolniti, ter prostor, kjer narišete skico prometne nesreče. Pomembno je, da obdelate prav vse rubrike – nikakor ni dovolj, če poročilo izpolnite le delno – pri tem pa pišite čitljivo. Pri zapisovanju bodite pozorni: podatki iz vozniškega dovoljenja, prometne izkaznice in število šasije vozila morajo biti zapisani pravilno.

Skica naj bo čim bolj povedna

Skica prometne nesreče naj bo karseda jasna – govori naj zgodbo o nesreči, ki se pripetila. Če sama skica ne zadostuje, jo podkrepite s simboli, na primer s puščicami, ki nakazujejo razvoj dogajanja.  Če so ob cestišču, kjer je bila nezgoda, v skico vključite tudi prometne znake in semaforje.

Ne pozabite na podpisa

Za konec ne pozabite na skorajda glavno stvar – podpisa. Ni pomembno, kdo poročilo izpolni, obvezno pa ga morata podpisati oba udeleženca v nezgodi, saj sicer ni veljavno. Po podpisu en izvod poročila pripada vam, drugi pa soudeležencu.

Ob telesnih poškodbah pokličite policijo

Evropsko poročilo o prometni nesreči je zelo koristen pripomoček v primerih, ko je nastala zgolj materialna škoda in se lahko s soudeležencem sporazumete o krivdi.

V tem primeru, ko je nesreča torej pripeljala le do materialne škode, boste morali – ob resnejših poškodbah vozila – verjetno poklicati vlečno službo. Če pa nesreča pripelje tudi do telesnih poškodb, morate obvezno poklicati policijo. To vsekakor kontaktirajte tudi tedaj, ko se o odgovornosti za prometno nesrečo ne uspete dogovoriti!

Pokličete nas lahko 24/7 na +386 31 750 200

Pridemo takoj – 24 ur na dan, vse dni v tednu!