Kako reagirati ob prometni nesreči in zavarovati mesto nesreče?

Ko ste udeleženi v nesreči

Če je le mogoče in vaša nezgoda ni prehuda, vozilo najprej ustavite tako, da omogočite prevoznost ceste. Na avtocestah in hitrih cestah ga odstranite na odstavni pas. Vsi potniki vozilo zapustite takoj, ko to lahko storite varno, in si nadenite odsevne brezrokavnike. Ostali naj se umaknejo za varnostno ograjo in ne hodijo naokoli, nekdo pa naj vozilo na primerni razdalji označi z varnostnim trikotnikom in prižganimi varnostnimi utripalkami – ponoči naj se ob varnostnem trikotniku uporabi tudi rumena utripajoča luč, bakla ali druga osvetlitev, če je to na voljo.

Ko naletite na nesrečo

Če ste prvi naleteli na prometno nesrečo, v kateri so udeleženi drugi, ter želite pomagati, najprej varno parkirajte ob strani ceste. Če pa opazite, da ponesrečenec leži na cesti, uporabite svoj avto kot oviro in tako preprečite nalet drugega vozila. Prepričajte se, da vaš avto na noben način ne blokira dostopa rešilnega vozila do razbitega vozila ali žrtve. Vaše vozilo izklopite ter vklopite utripajoče luči, da prihajajoči promet opozorite na to, da ste se zaustavili. Nato prizorišče na primerni razdalji označite z varnostnim trikotnikom. Na kraju nudite prvo pomoč poškodovanim, če ste za to usposobljeni.

Hitro preglejte prizorišče

Čeprav je ob lastni ali tuji prometni nesreči vaša prva reakcija poklicati pomoč, si raje vzemite par sekund za oceno stanja – tako boste policiji, službi za pomoč in vlečni službi lažje sporočili ključne informacije. Opazite lahko stvari, ki jih morate narediti najprej. Poglejte recimo, koliko vozil je vključenih v nesrečo, koliko je žrtev ter če vonjate plin ali dim (možnost požara). Če so udeleženi otroci ter niso poškodovani, jih umaknite na varno mesto. V vsakem primeru pa pazite, da medtem vaša lastna varnost ni ogrožena.

Pokličite

Ko ocenite kraj nesreče, pokličite policijo, nujno pomoč ali avtovleko. Če so navzoče tudi druge priče, naj pokličejo še oni – lahko imajo namreč več informacij ali so opazili pomembne stvari o nesreči, ki jih vi niste. Več informacij ko ima služba za nujne primere, bolje se lahko odzove na nesrečo.

Pokličete nas lahko 24/7 na +386 31 750 200

Opozorite prihajajoča vozila

Pomembno je tudi, da o nesreči, ki se ji morajo izogniti, čim učinkoviteje obvestite druge voznike. Varnostni trikotnik in varnostne utripalke na vozilu ste že prižgali, zdaj pa vključite še ostale ljudi – če so na prizorišču tudi drugi očividci, naj prihajajočim vozilom signalizirajo, da upočasnijo vozilo in se izognejo ​​nesreči.

Tako pripravljeni varno počakajte na prihod policijske enote, reševalnega vozila in vlečne službe.

Avtovleko Čepon pokličite na 01 750 20 00

Pridemo takoj – 24 ur na dan, vse dni v tednu!